Σημεία Ενδιαφέροντος

Κάμπος

Ο κάμπος είναι μία μοναδική περιοχή 5χλμ. από το κέντρο της πόλης. Τα περιβόλια του είναι περιτρυγυρισμένα από ψηλούς πέτρινους τοίχους ώστε να προστατεύονται από τον άνεμο. Ο κάμπος έχει μια ξεχωριστή αρχοντική φυσιογνωμία. Τον 14ο αιώνα οι Γενοβέζοι και οι ντόπιοι αριστοκράτες διάλεξαν να χτίσουν τα αρχοντικά τους εκεί μιας και τα εσπεριδοειδή και το εμπόριο τους ήταν μεγάλης αξίας. Πίσω από τους πέτρινους ανακαλύπτεις αρχοντικά άριστα διατηρημένα και υπέροχους κήπους με μάγγανους.

 

Το Κάστρο της Χίου

Το κάστρο της Χίου είναι ένα από τα λίγα κατοικημένα κάστρα στην Ελλάδα. Χτίστηκε την Βυζαντινή εποχή και αποτέλεσε πρότυπο αναγεννησιακης αρχιτεκτονικής. Μέσα στο κάστρο υπάρχουν, η φυλακή του μητροπολίτη Χίου Πλάτωνος, μνήματα Τούρκων στρατηγών και ναυάρχων καθώς και το μουσείο Ιουστινιάνη.

 

Νέα Μονή

Ένα απο τα πιο σημαντικά ιστορικά αξιοθέατα της Χίου είναι το μοναστήρι της Νέας Μονής, περίπου 11χλμ. από το κέντρο τυς πόλης. Τον 11ο αιώνα τρεις μοναχοί βρήκαν μια θαυματουργή εικόνα της Παναγίας στην περιοχή και έπεισαν τον βυζαντινό αυτοκράτορα Κωνσταντίνο τον 9ο να κτίσει το μοναστήρι και την εκκλησία εκεί.

Nea Moni

 

Τα μαστιχόδεντρα

Απολιθώματα φύλλων αποκαλύπτουν την προέλευση και την ύπαρξη των μαστιχόδεντρων στο νησί της Χίου 6.000 χρόνια πριν. Ο Ιπποκράτης πρότεινε την μαστίχα ως θεραπεία και ο Διομήδης αναφέρει την θεραπευτική χρήση της. Ανεπιτυχείς προσπάθειες έχουν γίνει για την καλλιέργια και παραγωγή μαστίχας σε πολλές περιοχές του κόσμου. Έτσι το νότιο μέρος της Χίου (Νοτιόχωρα) είναι το μόνο μέρος στον κόσμο όπου τα μαστιχόδεντρα μπορούν να παράγουν μαστίχι.
Mastic tree

 

Μαστιχοχώρια

Τα μαστιχοχώρια είναι οι περιοχές της Νότιας Χίου όπου παράγουν μαστίχι. Τα πιο δημοφιλή και μοναδικά χωριά είναι το Πυργί και τα Μεστά.

Μεστά

Το μεσαιωνικό χωριό Μεστά είναι καλοδιατηρημένο με μοναδική αρχιτεκτονική. Ολόκληρο το χωριό είναι προσεκτικά σχεδιασμένο και κτισμένο ως φρούριο έτσι ώστε να εμοδίζει τους πειρατές να εισβάλουν στο χωριό και να φθάσουν τα σημαντικά κτήρια στο κέντρο.

Πυργί

Το Πυργί είναι ένα χωριό σαν φρούριο με στενά δρομάκια και πυκνά σπίτια. Έχει ένα μοναδικό χαρακτήρα γεωμετρική γραφιστικής στα σπίτια. Οι τεχνίτες βάφουν τους τοίχους των σπιτιών άσπρους και στην συνέχεια ξύνουν την μπογιά για να φανεί το τσιμέντο από κάτω δημιουργώντας μονάδικα γεωμετρικά σχήματα.
Πυργί Χίος

Ανάβατος

Ο Ανάβατος είναι ένα χωριό κτισμένο σε ένα βραχώδες βουνό με απότομες πλαγιές (γκρεμούς) ώστε μόνο από ένα δρόμο μπορείς να ανέβεις και να κατέβεις. Έχει ελάχιστους κατοίκους είναι καλά διατηρημένο και δίνει την εικόνα πόλης φάντασμα με το άγριο και τραχύ φυσικό περιβάλον.

Anavatos

Μουσεία

Αρχαιολογικό Μουσείο

Το αρχαιολογικό μουσείο περιέχει συλλογές προϊστορικών και αραχαϊκών ευρημάτων από τις ανασκαφές του Βρετανικού Σχολείου στον Εμπορειό, αρχαία και κλασσικά ευρήματα από τα Φανά και νεοελληνικά από το Αγιο Γάλας.

 

Βυζαντινό Μουσείο

Το Βυζαντινό μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και χτίστηκε τον 19ο αιώνα. Περιέχει εκθέματα από την νεώτερη Χριστιανική περίοδο μέχρι την Βυζαντινή (5ο – 18ο μ.Χ).

 

Ναυτικό Μουσείο

Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, έχει νεοκλασικό σχεδιασμό και στεγάζει όμορφους ναυτικούς πίνακες.

 

Βιβλιοθήκη Κοραή

Η βιβλιοθήκη Κοραή θεωρείται ως μία από τις σημαντικότερες περιφεριακές βιβλιοθήκες της Ελλάδας. Το όνομα της δόθηκε από τον Αδαμάντιο Κοραή, ενός πολύ σημαντικού λογοτέχνη και συγγραφέα το 1928. Περιέχει χειρόγραφα και ένα σημαντικό αριθμό βιβλίων όπου δώρισαν λογοτέχνες της Χίου. Σημαντική ήταν η προσφορά της οικογένειας Αργέντη περιλαμβάνοντας βιβλία,χάρτες και ανεκτίμητα κειμήλια.